Suursiivous

Suuropas oikeaan suursiivoukseen

Kunnon suursiivous mattojen piiskauksineen, imurointeineen ja luuttuamisineen tarvitsee tehdä enimmillään kahden viikon välein. Jos teet pikasiivouksen supertehokkaasti viikonloppuisin, neljä kertaa vuodessa saattaa riittää. Varaa kaksi tuntia aikaa – poltat noin 700 kilokaloria ja saat kaupan päälle viihtyisämmän kodin.

Lattia

Aloita imuroinnilla. Pyyhi sitten kaikki puu-, muovi- ja kivilattiat puhtaalla ja kostealla mopilla käyttämällä lämmintä vettä sekä mäntysuopaliuosta tai yleispuhdistusainetta ja hankaa kaikki tahrat pois. Aloita makuuhuoneesta tai muusta vähemmän likaisesta huoneesta. Siivoa kylpyhuone ja keittiö viimeiseksi.

Kiiltoa muoville

Muovilattiat eivät yleensä kaipaa lainkaan kiillotusainetta, mutta ne voidaan kiillottaa, jos ne ovat naarmuisia tai himmeitä.

Puulattian pinta

Lakatut puulattiat puhdistetaan mahdollisimman kuivilla menetelmillä. Öljyttyjä puulattioita täytyy hoitaa säännöllisesti uudella öljyllä, jotta lattia ei pääse kuivumaan. Kuivaa vesi pois huolellisesti, ettei lattia pääse vahingoittumaan.

Imuroi matto

Maton käyttöikään vaikuttaa se, miten huolehdit siitä. Imuroi matto vähintään kerran viikossa ja vie se tuulettumaan muutaman kerran vuodessa.

Hyvää hyötyliikuntaa!

Mattojen tamppaaminen on hyvää hyötyliikuntaa ja poistaa ylimääräistä energiaa. Useimmilla pihoilla on mattotelineitä mattojen tamppaamista varten.

Vinkki!

Kumipohjaiset kengät saattavat jättää lattiaan rumia mustia jälkiä. Ne on helppo poistaa tavallisella pyyhekumilla.

Keittiö

Aloita tiskaamalla ja siistimällä tiskipöytä. Pyyhi liesi, tiskipöytä ja muut pinnat käyttämällä keittiösuihketta ja tiskiliinaa. Pyyhi likaiset kaappien ovet käyttämällä astianpesuainetta ja tiskiliinaa. Pyyhi jääkaapin ja mikroaaltouunin sisäpinnat käyttämällä tavallista astianpesuainetta. Suojaa mahdolliset puupinnat vedeltä öljyämällä.

Vinkki!

Imuroi keittiön laatikot: Käytä pölynimurin pientä harjaa ja imuroi aterinlaatikot sekä muut keittiön laatikot.

Sulata

Muista sulattaa jääkaappi ja pakastin säännöllisesti ja tarpeen vaatiessa. Jos laitteissa ei ole automaattista sulatusta, sulata ne, kun huurrekerroksen paksuus on 3–5 mm. Poista elintarvikkeita sisältävät pakastelokerot. Irrota vedenpoistokouru lepoasennostaan ja aseta alin lokero sen alle keräämään vesi. Kun jää on alkanut sulaa, kaavi se varovasti pois puu- tai muovikaapimella (terävät esineet voivat vahingoittaa pintoja). Pyyhi sisäpuoli kostealla ja puhtaalla tiskiliinalla käyttämällä tavallista astianpesuainetta ja aseta vedenpoistokouru takaisin. Vedä jääkaappi ja pakastin esiin ja puhdista tausta. Käynnistä laitteet uudelleen ja aseta elintarvikkeet takaisin.

Vinkki: Sulatus on nopeampaa, jos laitat lämmintä (ei kiehuvaa) vettä sisältäviä kulhoja pakastimeen.

HUOM!

Älä koskaan käytä hiustenkuivaajaa tai muita lämpölaitteita sulamisen nopeuttamiseksi. Lämpö saattaa vahingoittaa kaapin muoviosia. Sähkölaitteeseen saattaa päästä kosteutta, joka voi tehdä siitä virtaa johtavan.

Pese keittiörätti pesukoneessa

Vaihda keittiörätti ja pese se puhtaaksi 60 asteessa. Vaihda keittiörätti vähintään kerran viikossa. Pese se pesukoneessa, niin voit käyttää sen monta kertaa uudelleen.

Siistit ja kiiltävät pinnat

Saat sormenjäljet pois ruostumattomilta pinnoilta nopeasti, kun pyyhit pinnan liinalla, jossa on pari pisaraa tiivistetiskiainetta. Pyyhi pinta sen jälkeen kuivalla liinalla.

Puhdas mikro käden käänteessä

Saat likaisesta mikroaaltouunista nopeasti raikkaan, kun asetat sisään kulhon, jossa on vettä ja muutama sitruunaviipale. Käytä mikroa noin 30 sekunnin ajan, minkä jälkeen vanhat ruokajäämät on helppo pyyhkiä pois.

Raikas uuni

Jos uunisi ei ole itsepuhdistuva pyrolyysiuuni, voit puhdistaa uunin tavallisella mäntysuopaliuoksella. Hiero uunin sisäpinnoille pesuainetta, lämmitä uuni 100 asteeseen ja odota noin 10 minuuttia, ennen kuin sammutat uunin. Anna jäähtyä. Nyt uuni on helppo pyyhkiä puhtaaksi.

Makuuhuone

Makuuhuoneen siivouksessa avainsanoja ovat imurointi ja pesu. Pese päiväpeite tarvittaessa tai ravistele sitä ulkoilmassa. Tee samoin tyynyille, peitoille, patjansuojukselle ja patjanpäälliselle.

Pyyhi

Pyyhi yöpöydät. Pyyhi karmit sekä hyllyt ja listat nihkeällä liinalla. Pyyhi samalla likaiset seinät ja vaatekaappien ovet. Käytä puhdasta keittiöliinaa tai puuvillaliinaa sekä lämmintä vettä ja vähäistä määrää mietoa yleispuhdistusainetta tai mäntysuopaliuosta.

Älä unohda…

imuroida sängyn patjojen ja pehmusteiden alta!

Ravistele tyynyjä silloin tällöin

Kankaat imevät itseensä pölyä ja punkkeja – ravistele niitä ulkoilmassa silloin tällöin. Voit myös käyttää huonekaluille tarkoitettua pölynimurin erikoissuulaketta, joka sopii tekstiileille.

Puhdista valaisimet silloin tällöin Ota kattovalaisimet alas ja huuhtele tai pyyhi ne sisältä keittiöliinalla. Kesän jälkeen lampunvarjostimet ovat yleensä täynnä kuolleita ötököitä, jotka ovat hakeutuneet valoon.

Ikkunat

Ikkunat tarvitsee pestä vain muutaman kerran vuodessa. Esimerkiksi kevätauringon paistaessa sisään on helppo havaita, että ikkunat kaipaavat pesua.

Ota esiin sieni, ikkunalasta, yleisliina tai tiskiliina sekä pyyheliina. Sekoita lämpimään veteen astianpesuainetta. Aloita ikkunan ulkopuolelta. Vaahdota sienellä. Vedä sitten ikkunalastalla reunasta reunaan pyyhkäisyliikkeillä. Kuivaa lasta ja karmit puhtaalla pyyhkeellä. Jos ikkuna avautuu sisäänpäin, voit asettaa lattialle sanomalehtiä valuvaa vettä varten. Avaa ikkunat keskeltä, niin pääset pesemään myös lasin sisäpuolet.

Muista sälekaihtimet

Imuroi (pienellä harjalla) tai pyyhi sälekaihtimet. Sälekaihtimet unohtuvat usein ja voivat olla todella likaisia. Pieni yksityiskohta, joka unohtuu usein.

Eteinen

Eteinen antaa vieraillesi ensivaikutelman kodistasi. Kerää pois kengät ja takit, joita et juuri nyt käytä.

Pysäytä lika ulkopuolelle!

Harjasilla varustettu kynnysmatto ja kenkäritilä ulko-oven ulkopuolella vähentävät karkean lian pääsyä sisään.

Pyyhi kengät mattoon

Pehmeä matto ulko-oven sisäpuolella imee kaiken märän ja poistaa hiekan kengistä.

Vinkki!

Näyttääkö ulko-ovi hieman kuluneelta? Puhdista se huonekalukiillotteella, niin se saa aivan uuden hohteen.

Kylpyhuone

Kylpyhuonetta ja WC:tä varten kannattaa varata hieman lisäenergiaa. Vaihda pyyhkeet ja tyhjennä roskakori usein. Puhdista peilit käyttämällä hieman astianpesuainetta tai ikkunasuihketta sekä puhdasta talousliinaa tai pyyhkimällä peili ikkunalastalla suihkun jälkeen. Lian ja saippuajäämät saat helposti pois pesualtaasta, kylpyammeesta ja suihkusta käyttämällä puhdistussuihketta ja hankaussientä.

Siisti lattia

Pidä kylpyhuoneessa helposti saatavilla astianpesuharja, puhdistusainetta ja ikkunalasta ammeen ja pöntön ympäristön pikapuhdistusta varten. Suihkun tai kylvyn jälkeen lika irtoaa lattiasta helposti, kun kylpyhuoneessa on hieman kosteaa.

Puhdas WC

Ruiskuta puhdistussuihketta istuimen alapuolelle ja kuivaa WC-paperilla. Kaada pönttöön WC-puhdistusainetta, anna sen vaikuttaa jonkin aikaa ja harjaa WC-harjalla. Huuhdo.

Etikkaa rumiin hanoihin

Onko hanoissa kalkkijäämiä? Kiedo hanojen ympärille WC-paperia ja kasta paperi etikalla. Anna vaikuttaa muutaman tunnin ajan ja puhdista harjalla.

Hoida viemäri kuntoon

Jos viemäri haisee pahalta, voit kuumentaa 2 dl viinietikkaa ja kaataa sen pesualtaaseen. Anna sen vaikuttaa vähintään 15 minuutin ajan, ennen kuin avaat hanan.

Vinkki! Hammasharjalla ulotut jokaiseen koloon ja kaikkien reunojen ympäri – myös hanojen ympärille, pesualtaan koloihin sekä kylpyammeen viemäriin, joihin likajäämiä useimmiten kertyy.