Siivoa ympäristöystävällisesti

Tee jotain ympäristön puolesta joka kerta kun imuroit tai siivoat

Jos imuroit ympäristöystävällisellä pölynimurilla, vähennät hiilidioksidipäästöjäsi tuntuvasti ja säästät energiaa. Kaikkein tehokkaimmalla moottorilla varustetun pölynimurin valitseminen on hieman kuin valitsisi auton, joka kuluttaa mahdollisimman paljon bensiiniä.

Valitse ympäristömerkittyjä tuotteita

Tietyt kemiallisten tuotteiden aineosat aiheuttavat ongelmia luonnossa, sillä ne hajoavat huonosti. Ne voivat olla myrkyllisiä vesieliöille ja häiritä kemiallisia ja biologisia prosesseja jätevedenpuhdistamolla. Valitsemalla ympäristömerkittyjä puhdistusaineita annat oman panoksesi paremman ympäristön puolesta.

Hyväksi ympäristölle

Käytä normaalissa puhdistuksessa käsiastianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Käytä lisäksi yleispuhdistukseen sekä lattioiden ja uunin puhdistukseen mäntysaippualiuosta. Sitruunahappo tai väkiviinaetikka liuottaa esimerkiksi kahvinkeittimen kalkkijäämät.

Luovu vanhoista tuotteista

Käy siivouskomero läpi ja vie kunnalliseen vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen vanhat kemikaalit, joissa ei ole ympäristömerkintää.

Puhdista ilman puhdistusaineita

Lika tarttuu helposti mikrokuituliinaan – ilman puhdistusaineita. Ruokapöydän, tiskipöytien, lattioiden tai ikkunoiden puhdistamiseen riittää, että liina tai moppi kostutetaan pelkällä vedellä. Mikrokuidut imevät ja hajottavat lian veden avulla. Lika imeytyy mikrokuitujen välisiin koloihin. Kun pyyhit pölyjä huonekaluista tai lattialta, staattinen vaikutus parantaa tehoa.

Tyylipuhdasta siivousta

Tutkimusten mukaan peräti neljä kymmenestä antaa pölynimurin olla esillä viikon aikana. 50 prosenttia kaikista kotitalouksista piilottaa pölynimurin vain vieraiden ajaksi.

Joitain vinkkejä allergiaystävälliseen siivoukseen

Me vietämme yhä enemmän aikaa sisätiloissa, joissa ilma on – yllättävää kyllä – usein kahdesta viiteen kertaa ulkoilmaa saastuneempaa. Se on ongelma allergikoille, mutta myös lapsille ja vanhuksille, jotka ovat herkkiä pölylle, kissojen ja koirien allergeeneille, siitepölylle ja homeitiöille.

Vinkki!

Kannattaa harkita pölynimuria, jonka käyntiääni on hiljainen. Se on lisäksi hyväksi ympäristölle.

Tiesitkö, että…

viimeisten 50 vuoden aikana allergian ja astman esiintyneisyys on kaksin- tai kolminkertaistunut joka kymmenes vuosi. Arvioiden mukaan Länsi-Euroopassa 40 prosentilla lapsista on jonkinlainen allergia.