Hauskempaa siivousta

Vinkkejä hauskempaa siivousta varten

Kuulutko niihin, jotka lahjovat ja motivoivat palkinnolla, niihin, jotka jakelevat selkeitä käskyjä, vai niihin, jotka käyttävät apunaan luetteloa, jotta koko perhe saadaan mukaan siivoukseen? Jotta perheen pienimmät ja keskikokoiset lapset sekä tietyissä tapauksissa aikuisetkin saadaan mukaan auttamaan, voidaan tarvita selkeää jakoa ja oikeita työolosuhteita. Seuraavassa on joitain ehdotuksia.

Kuuntele äänikirjaa

Hyvä äänikirja kuulokkeissa ei välttämättä tee siivoamisesta silkkaa nautintoa, mutta se tekee siitä joka tapauksessa vähän mielenkiintoisempaa. Ehkä jopa niin jännää, että sinä ja muu perhe haluatte jatkaa vielä tunnin lisää.

Musiikki

Laita soimaan suosikkikappaleitasi. Musiikki antaa voimaa ja energiaa ylimääräisiin siivoustoimiin.

Vinkki!

Sijoita jokaiseen makuuhuoneeseen pyykkikori. Sillä tavoin likapyykki ei pyöri lattialla. Puhdas pyykki asetellaan tai ripustetaan vaatekomeroon saman tien kuivaamisen jälkeen.

Vinkki!

Laadi siivousaikataulu ja kiinnitä se jääkaapin oveen. Lisää aikatauluun jokaisen nimi ja vastuualue, esimerkiksi yksi tai useampi huone henkilöä kohden.

Pölynimuri matolla

Mistä lapset selviytyvät?

Useimmat, myös pienet lapset, osaavat kerätä esineitä lattialta ja laittaa likapyykin pyykkikoriin. Kun apuna käytetään vähän leikkimielisyyttä, viisivuotiaskin selviytyy imuroinnista ja tavaroiden järjestelystä omassa huoneessaan. Pyykin lajitteluun ja vaatekomeroon järjestämiseen useat lapset tarvitsevat apua ainakin yhdeksänvuotiaiksi asti. 11-vuotias osaa jo siivota melko itsenäisesti. Siivousta on kuitenkin hyvä valvoa pitkälle teini-ikään asti.

Palkitseminen

Voit palkita hyvin tehdyn siivouksen sallimalla hiukan ylimääräistä ruutuaikaa tai pitää sitä viikko- tai kuukausirahan edellytyksenä.

Joukkuejako

Jaa perhe niin, että yksi aikuinen ja yksi lapsi tai yksi teini-ikäinen siivoavat yleiset tilat yhdessä joka toinen viikko. Anna jokaisen siivota omat tilansa.

Hauskaa!

Anna lasten pelata kiekkoa mailoihin kiedotuilla liinoilla tai vanhoilla hylätyillä sukilla. Lattiasta tulee samalla kertaa pölytön ja kiiltävä.

Vinkki!

Jos vieraita on tulossa ja teini-ikäisen huone näyttää kaoottiselta, sulje ovi.

Vinkki!

Sijoita näppäriin säilytyskalusteisiin jokaisessa huoneessa. Hanki mieluusti laatikoita, kaappeja sekä kirjahyllyjä, jotka voidaan sulkea. Tällöin lapsen on helpompi itse asettaa esineitä pois näkyviltä.